O NAS

Mednarodni institut za smeh

Mednarodni institut za smeh je zavod, ki je bil ustanovljen leta 2012 z namenom promoviranja smeha kot znanstveno dokazano metodo za izboljšanje, zdravja, počutja in odnosov. 

Cilji in vizija

Mednarodnega inštituta za smeh sta umestiti smeh v vse nivoje družbe, izvajati znanstvene raziskave ter se povezati s strokovnimi in pedagoškimi institucijami ter njihovimi strokovnjaki tako doma kot v tujini. Smeh je resna stvar, zato smo skupina sodelavcev leta 2012 skupaj s Fakulteto za zdravstvene vede Univerze v Mariboru organizirali mednarodni kongres SMEH: DOPOLNILNA TERAPIJA, ki je bil strokovno priznan pri Zdravniški zbornici Slovenije, Zbornici – Zvezi in Zbornici delovnih terapevtov. Je organizator tekmovanj v smehu, sodeluje pri kliničnih raziskavah, izvaja izobraževanja za nove vaditelje smeha, organizira delavnice za različne skupine ljudi, sodeluje na strokovnih srečanjih in predavanjih… je organizacija, ki strokovno promovira smeh.

SIMONA KREBS

mag.zdr.nege, učiteljica smejalne joge, gibberish terapevtka in direktorica

Verjetno me je zaznamoval Fičo na glavi, ko sem pri 17 mesecih doživela prometno nesrečo, kajti od takrat naj bila nekoliko drugačna. Že kod otrok sem se smejala na vsa usta, na glas. A ko sem videla film Patch Adams sem prepoznala kaj bi rada počela. In od takrat dalje si želim pričarati v ta preveč resen svet mavrico igrivosti, veselja in smeha..

Da lažje upravičujem te nekoč naravne reči, sem zaključila magisterij iz zdravstvene nege, da me svet jemlje resno. Kajti smeh je resna stvar! Znanstveno je namreč dokazano veliko učinkov, a tisto kar meni najbolj potrdi znanstvenost in učinkovitost smeha je sprememba na in v ljudeh, ko izvajam delavnice smeha oz predavam. Že Einstein je nekoč rekel: “Proces znanstvenega odkrivanja je v bistvu nenehen beg od čudeža.« In smeh to resnično je. Drugače pa sem oseba, ki prav tako kot vi krmari med paleto čustev, ki niso vedno vesela, a zavedam se da imam smeh vedno pri sebi in da ga lahko uporabim kadarkoli. Kako je lahko smeh terapija sem predstavila leta 2018,  na dogodku TED-x  – Razsvetlimo neznano.

Sodelovala sem v kliničnih študijah, organizirala mednarodni kongres smeha, tekmovanja v smehu, bila gost v številnih oddajah, izobražujem nove vaditelje, pišem strokovne članke, nenehno prebiram nove članke o vplivu smeha, izvajam delavnice, predavam o smehu, tako radijskih kot televizijskih, soustvarjala sem radijsko oddajo Učimo se smejati… Izzivi so moje vodilo: Velikokrat sem malce pred časom, tudi s trditvijo, da bi v tej resni družbi morali dobiti smeh na recept. S svojo vztrajnostjo in vizijo metoda smeha brez razloga (smejalna joga) prodira tudi preko vaditeljev, ki jih izobražujem po programu, ki sem ga napisala na podlagi svojih izkušenj in znanja, v domove starejših, šole, vrtce, fakultete, literaturo, strokovna srečanja…. in verjamem, da bo kmalu tudi postala priznana in redna metoda v različnih delovnih organizacijah. Si predstavljate, kakšno bo vaše podjetje, organizacija, zaposleni, vaše stranke…  ko boste zaposlili managerja za smeh?

TED-X

Scroll to Top